Retkeily

Keski-Uudenmaan luontoon, niin maa- kuin vesialueillekin, voi tehdä eri vuodenaikoina monenlaisia retkiä. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus esittelee kiinnostavia luontokohteita Luontokohteet-nettisivustollaan.

Keski-Uudenmaan poikki kulkee sadan kilometrin pituinen Vantaanjoki, joka yhdistää Etelä-Hämeen Suomenlahteen. Tätä vesireittiä ovat käyttäneet niin kivikauden eränkävijät kuin hämäläiset kauppamatkailijat. Joki tarjoaa monipuolisen ympäristön melontaan, kalastukseen, päiväretkeilyyn ja muuhun virkistäytymiseen.

Keravanjoki on Vantaanjoen pisin sivuhaara. Se alkaa Hyvinkään Ridasjärveltä ja yhtyy Vantaanjoen pääuomaan Helsingin ja ja Vantaan rajalla noin kuusi kilometriä ennen merta. Jokiluonto on lajistoltaan moni-ilmeinen. Erämaatyyppinen Keravanjoki-kanjoni Tuusulassa ja Järvenpään Lemmenlaakson lehto ovat valtakunnallisestikin merkittäviä luontokohteita. Järvenpään kaupunki järjestää opastettuja retkiä Lemmenlaakson lehtoon vuosittain eri ajankohtina.

tuusulanjarvi-11

Uudenmaan virkistysalueyhdistys ylläpitää ja kehittää monipuolista virkistysalueverkostoa rentoutumiseen ja harrastamiseen luonnon helmassa. Yhdistyksen virkistysalueita Keski-Uudellamaalla ovat Tuusulan Sarvikallio ja Mäntsälän Keravanjärvi.

Nurmijärven poikki kulkee 33 kilometriä pitkä patikointiin ja retkeilyyn tarkoitettu 7-veljeksen vaellusreitti.

Lintujen tarkkailuun on useita hyviä retkikohteita.  Lisätietoa linturetkikohteista löytyy Keski- ja Pohjois-Uudenmaan Lintuharrastajat Apus ry:n nettisivuilta.

Tuusulanjärven molemmissa päissä sijaitsee lintutorni. Tuusulan tornille lähtevät pitkospuut Koskenmäentien pohjoispuolella olevalta kevyenliikenteen väylältä. Torni kohoaa kolmen metrin korkeuteen ja sieltä avautuu näkymä Järvenpäähän.

Lintutornin sijainti kartalla

Järvenpään Kaakkolaan lähtee pitkospuureitti "Joukon polku" Taidetalon takaa. Reitti johtaa lintutornille ja kiertää pienen lenkin alueella. Polun varrella on kerrottu opastauluin reitin linnustosta ja kasveista.

Lintutornin sijainti kartalla

Lintutorni eteläpää

Apus ry ja paikalliset ympäristöyhdistykset järjestävät ohjattuja retkiä luontoon. Lisätietoa retkistä löytyy yhdistysten nettisivuilta:

Järvenpään ympäristöyhdistys ry

Keravan ympäristönsuojeluyhdistys ry

Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistys ry

Nurmijärven luonto ry

Suomen Luonnonsuojeluliiton Tuusulan yhdistys ry