Viitapihlaja-angervo (Sorbaria sorbifolia)
Viitapihlaja-angervon luontainen levinneisyysalue kattaa Siperian keskiosista Japaniin ja Kamtšatkan niemimaalle ulottuvan alueen. Laji on tuotu Eurooppaan alun perin koristekasviksi, mutta se on karannut luontoon. Suomessa lajia tavataan muun muassa tienvarsilla, joutomailla sekä metsänreunoilla.
Viitapihlaja-angervo on 1–2 metriä korkea pensas, joka muodostaa laajoja kasvustoja. Se leviää maarönsyjen avulla ja sen juuret kaivautuvat syvälle maahan. Laji on kasvupaikan suhteen melko vaatimaton, mutta rehevillä paikoilla se kasvaa ja leviää nopeammin.
Viitapihlaja-angervon kasvustot ovat tiheitä ja peittäviä. Ne ne varjostavat ja estävät muiden kasvien valonsaannin, mikä vähentää luonnon monimuotoisuutta. Pensaiden alla on yleensä myös reilusti kariketta, mikä johtuu todennäköisesti siitä, että lajin lehdet ja kukat sisältävät runsaasti myrkyllistä sinihappoa, joka hidastaa lehtien hajoamista.
Viitapihlaja-angervon leviämistä voidaan hillitä leikkaamalla kasvustot alas 3–4 kertaa kasvukauden aikana. Useampana vuotena toteutettuna tämä voi jopa hävittää kasvin kokonaan. Hävittämistä voidaan myös tehostaa kaivamalla juurakoita ylös. Alas leikattu kasvusto voidaan myös peittää esimerkiksi pressulla. Lisäksi on huolehdittava kasvijätteen huolellisesta käsittelystä. Lisätietoa: vieraslajit.fi -sivustolta.
Ladattava infotaulu viitapihlaja-angervosta (PDF)
Kuva: Jouko Rikkinen CC BY 4.0