Keski-Uudellamaalla torjutaan espanjansiruetanoita mobiilipelin avulla

08.05.2024

Kuntalaiset voivat kohta tienata rahaa torjumalla ympäristölle haitallisia espanjansiruetanoita Järvenpäässä, Keravalla, Nurmijärvellä ja Tuusulassa. Tempaus toteutetaan Crowdsorsa-mobiilipelillä, jolla jokainen torjuttu litra etanoita taltioidaan videolle palkkion saamiseksi.

Keski-Uudenmaan espanjansiruetanoiden torjuntatempaus käynnistyy 10. kesäkuuta. Tehtävä on kaikille avoin, ja osallistumaan pääsee lataamalla ilmaisen Crowdsorsa-mobiilipelin älypuhelimeensa. Palkkioksi pelaajat ansaitsevat neljä euroa jokaisesta torjumastaan etanalitrasta.

- Tehtävässä pelaajat keräävät ja lopettavat löytämiään espanjansiruetanoita. Sen jälkeen he menevät kartalle merkitylle etanaroskikselle ja kuvaavat videon, jossa maitotölkki tai muu litran kartonkipurkki täytetään kerätyillä etanoilla ja pudotetaan suljettuna etanaroskikseen. Lopuksi video lähetetään meille tarkistettavaksi, ja hyväksymisen jälkeen palkkion voi pyytää sovelluksesta pankkitililleen, kertoo Crowdsorsan toimitusjohtaja Toni Paju.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun haitallista vieraslajia espanjansiruetanaa torjutaan mobiilipelillä joukkoistamalla. Tempaus on osa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen koordinoimaa KUUMA Vieras -vieraslajihanketta, jonka tarkoituksena on lisätä ihmisten tietoisuutta ja kiinnostusta lähiympäristönsä suojeluun. Järvenpäässä, Keravalla, Nurmijärvellä ja Tuusulassa jahdattavia espanjansiruetanoita on tarkoitus torjua kesän aikana yli 800 litraa.

- Espanjansiruetana on yleistynyt nopeasti taajama-alueilla ja se aiheuttaa tuhoja kotipuutarhoissa ja viljelyksillä. Sen tiedetään leviävän mullan, maa-aineksen tai kasvien mukana. Suomen luonnossa esiintyy muutama isokokoinen etana, joista ukkoetana on yleisin. On tärkeää muistaa, ettei ukkoetana aiheuta haittaa puutarhoissa. Espanjansiruetana voidaan erottaa ukkoetanasta värinsä perusteella. Ukkoetana on tumma eikä se esiinny joukoittain, kuten siruetana. Etanaroskikset on sijoitettu paikkoihin, joissa espanjansiruetanoita on havaittu paljon. Niitä kerättäessä on tärkeä noudattaa annettuja ohjeita ja varmistaa laji, muistuttaa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen ympäristösuunnittelija ja KUUMA Vieras -hankkeen koordinaattori Jaana Hietala.

Mikä on Crowdsorsa?

Crowdsorsa on tamperelainen startup-yritys, jonka konsepti on otettu käyttöön Suomessa, Ruotsissa, Virossa ja Briteissä. Crowdsorsa-mobiilipeli on kehitetty datankeruun ja mikrotöiden joukkoistamiseksi kuntalaisille. Pelillä on kartoitettu ennätysvauhtia muun muassa katuja, pyöräteitä, kaivonkansia ja puistonpenkkejä.

Lisätietoja:

Jaana Hietala, ympäristösuunnittelija, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, 040 314 4703, jaana.hietala@tuusula.fi

Toni Paju, toimitusjohtaja, Crowdsorsa, 050 322 6263, toni.paju@crowdsorsa.com

MH20190709  MG 3936

Kuva: Espanjansiruetana (c) Keski-Uudenmaan ympäristökeskus (Mia Honkanen)

 

Takaisin