Valkjärven valuma-alueella käynnistyy vesistökunnostusrakenteiden kartoitus

09.10.2024

Nurmijärven Valkjärven valuma-alueella kartoitetaan paikkoja kiintoaine- ja ravinnekuormitusta pidättäville rakenteille, kuten kosteikoille ja kaksitasouomille. Rakenteita voidaan toteuttaa Valkjärven kunnostus 2024–2025 -hankkeessa vapaaehtoisten maanomistajien kanssa. Valuma-alueelta tulevan kuormituksen vähentäminen on merkittävin toimenpide järven ekologisen tilan parantamiseksi.

Kunnostushankkeen tavoitteena on parantaa tyydyttävässä ekologisessa luokassa olevan Valkjärven tilaa pienentämällä valuma-alueelta tulevaa sekä järven sisällä syntyvää rehevöittävää kuormitusta. Valuma-alueelta tulevan, ulkoisen kuormituksen vähentäminen on välttämätöntä järven tilan parantumiseksi pysyvästi. Ihmistoiminta aiheuttaa Valkjärveen yli kolminkertaisen fosforikuormituksen luonnonhuuhtoumaan verrattuna.

”Valkjärven valuma-alueella on maa- ja metsätalousaluetta sekä paljon rakennettua taajamaa. Kartoituksessa tarkastelemme aluetta monipuolisesti. Myös pienet vesistökunnostusrakenteet voivat olla tehokkaita, jos niitä perustetaan useita ja ketjutetaan”, kertoo ympäristösuunnittelija Ekaterina Ikonen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta. Sopivia paikkoja vesistökunnostusrakenteille ovat useimmiten luontaisesti märät painanteet maastossa ja kunnostusta kaipaavat pelto-ojat. Myös tarpeettomia ojia esimerkiksi metsäisillä ja soisilla alueilla voidaan tukkia, jolloin valumavedet suodattuvat ja samalla tulvapiikit tasaantuvat.

Kartoitustyön tavoitteena on tunnistaa kohteita, jotka olisivat erityisen tehokkaita kuormituksen pidättämiseksi ja järveen virtaavan valumaveden puhdistamiseksi. Kartoitusta tehdään kartta- ja kaukokartoitusaineistojen avulla, ja merkittävimmät kohteet käydään tutkimassa maastossa. Kun kartoitustyö saadaan päätökseen, raportti julkaistaan hankkeen verkkosivuilla. Raportti myös postitetaan niille maanomistajille, joiden mailla on kartoituksen perusteella tunnistettu mahdollisuuksia kuormituksen pidättämiseen. Lisäksi hankkeessa järjestetään alkuvuonna 2025 avoin yleisötilaisuus, jossa esitellään vesistökunnostusrakenteita ja kartoituksen tuloksia.

”Vesistökunnostusrakenteiden perustaminen on vapaaehtoista. Mikäli maanomistaja kiinnostuu hänelle ehdotetun kohteen rakennuttamisesta, suunnittelu- ja urakointikustannuksista vastaa kunnostushanke. Maanomistajat tuntevat alueen tietysti parhaiten. Toivommekin ehdotuksia vesistökunnostusrakenteille soveltuvista paikoista maanomistajilta”, Ikonen jatkaa. Vesiensuojelun lisäksi rakenteista voi saada monia hyötyjä, kuten tulvasuojelua, maisema-arvoja ja luonnon monimuotoisuutta.

Nurmijärven kunta on saanut Valkjärven kunnostushankkeelle 2024–2025 ympäristöministeriöltä avustusta noin 45 000 euroa, kattaen noin 50 % kustannuksista. Hanketta koordinoi Keski-Uudenmaan ympäristökeskus.

Lisätietoja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta:

Ekaterina Ikonen, ympäristösuunnittelija, puh. 040 314 4735, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Liisa Garcia, ympäristösuunnittelija, puh. 040 314 4740, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Hankkeen verkkosivut: www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi/valkjarvi

Valkjärven valuma-aluesuunnitelma

Suurinta Valkjärveen laskevaa uomaa, Lähtelänojaa, on kunnostettu viime vuosina.

Takaisin