Uimista syytä edelleen välttää Tervanokan uimarannalla, kalaa voi syödä

18.10.2024

 

Järvenpään Tervanokan jätevesipumppaamon 26.9.2024 jätevesipäästön jälkeen Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on jatkanut uimarannoilla näytteenottoa uimaveden laadun selvittämiseksi.

Torstaina 10.10. uimavesinäytteitä otettiin Tervanokan ja Vanhankylänniemen uimarantojen lisäksi myös Vanhankylän kartanon talviuintipaikalta. Sinilevää havaittiin hieman näytteenoton yhteydessä Tervanokan ja Vanhankylänniemen uimarannoilla. Näytteistä tutkittiin indikaattoribakteerit (Escherichia coli ja suolistoperäiset enterokokit) ja taudinaiheuttajia (kampylobakteerit ja norovirukset).

Tervanokan uimarannalta otetussa näytteessä molempien indikaattoribakteerien määrät olivat raja-arvoja korkeammat eli uimavesi ei täyttänyt laatuvaatimuksia. Muiden rantojen uimavesinäytteet täyttivät indikaattoribakteerien osalta uimaveden laatuvaatimukset. Tervanokan ja Vanhankylänniemen uimarannoilta otetuissa näytteissä ei todettu taudinaiheuttajia.

Uimista on syytä edelleen välttää Tervanokan uimarannalla. Näytteenottoa jatketaan Tervanokan uimarannalla, kunnes kaksi peräkkäistä uimavesinäytettä täyttää uimaveden laatuvaatimukset. Tervanokan uimarannalta otettiin eilen 17.10. uimavesinäyte, jonka indikaattoribakteeritulokset valmistuvat ensi viikon alussa.

Jätevesipäästö ei vaikuta suoraan Tuusulanjärven kalojen elintarvikekelpoisuuteen. Kalaa voi syödä osana monipuolista ruokavaliota. Koska kalat nautitaan pääosin kypsänä, mahdolliset bakteerit tuhoutuvat kypsennyksessä. Jos Tuusulanjärven tilanne kiinnostaa enemmän, lisätietoa voi kuunnella oheisesta linkistä löytyvästä Podcastista.

https://open.spotify.com/episode/1WdnDOncHrdKLo25fIhrIV

 

Lisätietoja:

Terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, 040 314 4711, miia.suurkuukka@tuusula.fi

Takaisin