Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on selvittänyt Järvenpään lukion kouluruokaan liittyvää vatsatautiepidemiaa
06.10.2025
Keski-Uudenmaan ympäristökeskus on selvittänyt vatsatautiepidemiaa, johon on sairastunut Järvenpään lukion kouluruokailuun 27.8.2025 osallistuneita.
Lounaalla tarjottiin ohrapuuroa, mansikkakiisseliä, bataattisosekeittoa ja lisukkeita. Ruokailuun osallistuneista 317 vastasi epidemian selvittämiseksi tehtyyn kyselyyn. Kyselyyn vastanneista 96 ilmoitti saaneensa oireita. Kyselyn perusteella suurin osa sairastuneista oli syönyt puuroa ja kiisseliä.
Mansikkakiisselistä otetussa näytteessä todettiin Staphylococcus aureus -bakteerin tuottamaa enterotoksiinia. Näyte on otettu valmistuspaikassa valmistetusta kiisselistä ennen sen tarjoilua. Kiisselin valmistuksessa on käytetty puolalaisia pakastemansikoita. Kiisseli on kuumennettu ja jäähdytetty ennen tarjoilua. Enterotoksiinit kestävät hyvin kuumennusta. Sairastuneiden oireet, oireiden alkamisen ajankohta ja päättymisen ajankohta tukevat oletusta bakteerin tuottaman toksiinin aiheuttamasta ruokamyrkytyksestä.
Lisätietoja
Terveystarkastaja Meeri Kumlin, Keski-Uudenmaan ympäristökeskus, meeri.kumlin@tuusula.fi