Uimavesien laatu hyvä Keski-Uudellamaalla

25.06.2014

Kesäkuun uimavesinäytteiden tulokset

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus otti uimakauden ensimmäiset viralliset uimavesinäytteet Tuusulan, Nurmijärven, Järvenpään ja Mäntsälän yleisiltä uimarannoilta 18.6.2014. Uimavesien mikrobiologinen laatu oli hyvä ja vesi täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset. Uimarantojen uimaveden mikrobiologisen laadun arvioinnissa käytetään uimaveden Escherichia colin ja suolistoperäisten enterokokkien määritystä. Vesien lämpötilat vaihtelivat Tuusulassa + 10 - + 15,1 °C, Järvenpäässä + 15,4 - + 16,7 °C, Mäntsälässä + 8,5 - + 15 °C ja Nurmijärvellä + 13,2 - + 15,9 °C välillä.

Ei sinilevähavaintoja

Uimavesinäytteiden yhteydessä havainnoidaan myös vedessä näkyviä jätteitä, kuten öljymäiset ja tervamaiset aineet sekä kelluvat materiaalit (kumi, lasi- ja muovipullot) sekä sinilevien (syanobakteerien) määrää asteikolla 0 (ei havaittu), 1 (havaittu), 2 (havaittu runsaasti) tai 3 (havaittu erittäin runsaasti). Sinileviä ei havaittu näytteenottohetkellä vesistä.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen Ympäristökeskuksen verkkosivuilla www.jarviwiki.fi. Myös yksityiset ihmiset voivat merkitä sinilevähavaintonsa Järviwikiin, joko verkkosivujen tai puhelimeen ladattavan ilmaisen sovelluksen, levävahdin, kautta. Lisätietoja sinilevistä ja sinilevätilanteesta löytyy myös Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen verkkosivuilta.

Sääksjärven rantojen sinilevätilannetta voi tiedustella suoraan Sääksjärven rantapelastajilta, kts. yhteystiedot alla.

Ympäristökeskus valvoo vedenlaatua uimakauden aikana

Ympäristökeskus ottaa näytteet toiminta-alueensa yleisiltä uimarannoilta vähintään kolme kertaa uimakauden 15.6.-31.8.2014 aikana. Suurilta yleisiltä uimarannoilta, joita kutsutaan EU- uimarannoiksi (yli 100 käyttäjää tavanomaisena kesäpäivänä), näytteitä otetaan yksi ennen uimakauden alkua ja vähintään kolme näytettä uimakauden aikana.

Uimavesinäytteet otettiin seuraavilta rannoilta:

Tuusula: Urheilupuiston lammelta, Häklin lammelta, Rusutjärven rannalta, Jokelan lammen rannalta, Kellokosken rannalta Keravanjoella


Järvenpää: Tervanokan ja Vanhankylänniemen rannoilta Tuusulanjärvestä


Mäntsälä: Sahajärven virkistysalueen ja Hautjärven rannoilta Sahajärveltä, Levannon ja Saaren rannoilta Hunttijärveltä, Mäntsälän kunnan rannalta Keravanjärveltä, Nummisten rannalta Mustijoelta, Onkimaan rannalta Isojärveltä ja Sälinkään rannalta Kilpijärveltä


Nurmijärvi: Sääksin ja Röykän rannoilta Sääksjärveltä, Tiiran ja Lähtelän rannoilta Valkjärveltä, Vaaksin rannalta Vaaksjärveltä ja Herusen rannalta Herustenjärveltä


Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus tiedottaa uimavesien laadusta verkkosivuillaan www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi. Tulokset löytyvät myös uimarannoilta.

 

Lisätietoja:


vs. terveystarkastaja Susanne Nieminen 040 314 4721 (25.-27.6.)

Terveystarkastaja Ari Antila 040 314 2254

Nurmijärven Sääksjärven uimarantojen levätilanne:
Rantapelastajat ovat rannalla 2.6-10.8 välisenä aikana päivittäin klo: 11-19, puh. 040 317 4006

 

Takaisin