Rottahavainnot lisääntyneet Keravalla - rottien pääsy komposteihin ja jätetiloihin on estettävä

24.06.2015

 

Kesällä 2015 on eripuolilla Keravaa tehty tavallista enemmän havaintoja rotista. Rottien lisääntyminen on yleensä seurausta huolimattomasta kompostoinnista, jätehuollon toimimattomuudesta tai maahan tapahtuvasta lintujen ruokinnasta.

Rottapopulaatio lisääntyy huomattavan nopeasti. Parhaiten rottien lisääntymistä rajoitetaan estämällä niiden ravinnon saanti. Rotat sotkevat ja rikkovat erilaisia rakenteita, tämän lisäksi ne voivat ulosteidensa ja syöpäläistensä välityksellä levittää ihmisiin ja kotieläimiin tarttuvia tauteja.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus kehottaa kaikkia tarkastamaan, että omat jäteastiat ja kompostit on suljettu niin, etteivät rotat pääse niihin ruokailemaan. Lintujen maahan ruokkiminen tulee lopettaa eikä elintarvikejätteitä saa viedä avokomposteihin.

Rottien torjunta on kiinteistön omistajien vastuulla. Mikäli kiinteistön alueella havaitaan rottia tai merkkejä rotista kuten ulostetta, tulee torjunta aloittaa välittömästi. Tarvittaessa ohjeita torjuntaan saa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen terveysvalvonnalta.

 

Lisätietoja:  terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka, puh. 040 314 4711, etunimi.sukunimi@tuusula.fi.

 

Takaisin