Haitalliset vieraslajit kuriin - älä päästä puutarhakarkuria liikkeelle

16.05.2017

Viileän alun jälkeen kevät etenee taas, ja haitalliset vieraslajit nostavat päätään Keski-Uudellamaalla. Vieraslajien torjunta on helpointa heti kasvukauden alussa. Erinomaista aikaa kitkemiseen on toukokuu. Esimerkiksi jättiputken pienet taimet ovat helpommin ja turvallisemmin hävitettävissä kuin varttuneemman yksilöt.

Vieraslajit ovat maailmanlaajuisesti suuri uhka luonnon monimuotoisuudelle. Suomessa yleisimpiä ja tunnetuimpia vieraslajeja ovat komealupiini, jättiputki, jättipalsami ja espanjansiruetana. Ne ovat alkuperäiseen luontoon kuulumattomia lajeja, jotka ovat levinneet tänne ihmisen toiminnan seurauksena joko tahallisesti tai tahattomasti.

Vieraslajien torjunta on maanomistajan vastuulla

Kuntalaisten tulee huolehtia vieraslajien torjunnasta omalla tontillaan, kertoo ympäristösuunnittelija Terhi Wermundsen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta. Hän kertoo, että puutarhakasvien leviämisen pihalta ympäröivään luontoon pystyy estämään, kun asiaan kiinnittää säännöllisesti huomiota.

Vieraslajit leviävät tehokkaasti puutarhajätteen mukana. Moni haitallisista vierasperäisistä kasvilajeista on karannut puutarhasta juuri kottikärryillä. Jos vieraslajilla ei ole uudella alueella luontaisia vihollisia, se voi lisääntyä lähes rajattomasti, Wermundsen jatkaa.

Kunnat huolehtivat jättiputken torjunnasta omistamiltaan alueilta. Kuntien vieraslajien torjunnan yhteyshenkilöt ovat:

• Järvenpää: kunnossapitopäällikkö Aija Schukov, sähköposti etunimi.sukunimi@jarvenpaa.fi, p. 040 315 3801 Järvenpään kaupunki kannustaa kaupunkilaisia keräämään talkoilla vieraslajeja pois kaupungin omistamilta mailta. Kaupunki lainaa säkkejä ja työkaluja. Erikseen sovittaessa kaupunki noutaa täydet säkit pois.

• Kerava: työnjohtaja Milja Kosonen, sähköposti etunimi.sukunimi@kerava.fi, p. 040 318 4109.

• Mäntsälä: kunnanpuutarhuri Jukka Hanhinen, sähköposti etunimi.sukunimi@mantsala.fi, p. 040 314 5434

• Nurmijärvi: työnjohtaja Tarmo Tuomola, sähköposti etunimi.sukunimi@nurmijarvi.fi, p. 040 317 4287

• Tuusula: työnjohtaja Ismo Autere, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi, p. 040 314 3127

Keski-Uudenmaan maantiealueilla jättiputkien torjunnasta vastaa Uudenmaan ELY-keskuksen Liikenne ja infrastruktuuri -vastuualue.

Puutarhajätteen käsittely

Paras tapa käsitellä puutarhajätettä on hyödyntää se oman pihan tarpeisiin. Wermundsen suosittelee, että risut ja haravointijätteet kompostoidaan tai haketetaan omalla tontilla. Mikäli tämä ei ole mahdollista, tulee puutarhajätteet toimittaa niille varattuun käsittelypaikkaan, hän korostaa.

Puutarhajätteiden vastaanottopaikkoja Keski-Uudellamaalla ovat:
• Metsä-Tuomelan jäteasema, Iivarin metsätie, Nurmijärvi, puh. 09 2500 2315
• Mäntsälän maankaatopaikka, Suoniityntie 151, puh. 040 3145 463
• Kapulan jätteidenkäsittelyalue, Kapulasillantie 2, Hyvinkää, puh. 075 753 0000
• Puolmatkan maankaatopaikka, Hyötykuja 3, Järvenpää, puh. 075 753 0000

Voit ilmoittaa havaintosi vieraslajiportaalin

Noin 160 Suomessa esiintyvää vieraslajia on luokiteltu haitallisiksi. Suomessa tavattavista vieraslajeista löytyy kattavasti tietoa vieraslajiportaalista www.vieraslajit.fi. Portaalista löytyvät ohjeet vieraslajien tunnistamiseen ja hävittämiseen, ja sinne toivotaan kaikkien kansalaisten syöttävän omat havaintonsa vieraslajeista.

Facebookin Vieraslajit-ryhmästä (www.facebook.com/vieraslajit) voi kysyä neuvoja lajien tunnistukseen ja torjuntaan. Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta saa esitteen yleisimpien vieraslajien tunnistamiseen ja hävittämiseen.

Vieraslajien torjuntatalkoita Mäntsälässä ja Tuusulassa

Wermundsen kiittää vapaaehtoistyötä vieraslajien torjunnassa. Se on korvaamaton apu haittalajien leviämisen estämiseksi. Torjuntatalkoot myös levittävät tehokkaasti tietoa vieraslajeista. Tänä kesänä torjuntatalkoita järjestävät Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistys ja Suomen luonnonsuojeluliiton Tuusulan yhdistys. Tietoa talkoista löytyy yhdistysten nettisivuilta http://www.mantsalan-lsy.fi/ ja http://www.sll.fi/uusimaa/tuusula.

Lisätietoja Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksessa antaa Terhi Wermundsen, puh. 040 3144 729, etunimi.sukunimi@tuusula.fi.

Takaisin