Gluteenittomana markkinoitujen pitsojen gluteenittomuus tarjoilupaikoissa Keski-Uudellamaalla vuonna 2020

11.05.2021

Gluteenittomana markkinoitujen pitsojen gluteenittomuus tutkittiin ja gluteenin allergeenihallinta tarkastettiin tarjoilupaikoissa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen valvonta-alueella vuonna 2020.

Projektissa tutkittiin yhteensä 23 pitsanäytettä. Jokainen näyte otettiin eri tarjoilupaikasta. Näytteet tutkittiin MetropoliLab Oy:n laboratoriossa.

Näytteeksi otetut pitsat tilattiin etämyyntivälineen kautta tunnistautumatta viranomaiseksi. Tunnistautuminen tapahtui tarjoilupaikassa näytteiden vastaanottovaiheessa. Viranomaisen anonyymi näytteenotto etämyyntivälineiden avulla mahdollistettiin lainsäädännöllä vuonna 2019. Allergeenin hallintaan liittyvät tarkastukset toteutettiin näytteenoton jälkeen.

Tutkittujen näytteiden tulosten perusteella voidaan todeta, että Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen projektiin osallistuneiden tarjoilupaikkojen gluteeniton pitsa täyttää EU-komission asetuksen (EY) N:o 41/2009 gluteenipitoisuudelle asetetut vaatimukset. Gluteenittoman elintarvikkeen raja-arvo on asetuksen mukaan <20 mg/kg.

Kaikissa tutkituissa näytteissä gluteenin määrä oli menetelmän mittausepävarmuus huomioiden alle lainsäädännön raja-arvon <20 mg/kg. Viidessätoista näytteessä oli jäämiä gluteenista arvojen vaihdellessa välillä 6 - 21 mg/kg. Yhden näytteen gluteenin määrä oli testausselosteen mukaan 21 mg/kg. Tulos tulkittiin menetelmän mittausepävarmuus huomioiden lainsäädännön mukaiseksi. Vain kolmen tutkitun näytteen gluteenipitoisuus ylitti 15 mg/kg.

Toteutettujen tarkastusten perusteella voidaan yleisesti todeta, että gluteenittomien pitsojen valmistuksen allergeenihallinta oli pääosin hyvällä tasolla. Tarkastusten yhteydessä vain yhdessä kohteessa havaittiin korjattavia epäkohtia valmistustilojen puhtaudessa liittyen allergeeniin. Myös yhden kohteen gluteenittoman pitsan suullinen markkinointi todettiin kuluttajaa harhaanjohtavaksi, koska tuotteen gluteenittomuudesta ei tilaushetkellä voitu mennä takuuseen.

Lisätietoja Tarmo Asikainen puh. 040 314 4712, sähköposti: etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Pizza

Kuva: Gluteenittomien pitsojen valmistuksen allergeenihallinta oli pääosin hyvällä tasolla.

Takaisin