Keski-Uudenmaan uimavesien mikrobiologinen laatu hyvä - sinilevääkin vasta vähän

13.07.2021

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 7 - 8.7.2021 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli- bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit. Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset. Bakteeripitoisuudet olivat hieman korkeampia kuin alkukesästä, mutta kuitenkin vielä matalia toimenpiderajoihin nähden.

Uimarantavesien lämpötilat vaihtelivat 25 °C molemmin puolin. Lämpimintä vesi oli Tuusulassa Urheilupuiston lammessa, jonka lämpötilaksi mitattiin 26,1 °C. Viileintä vesi oli puolestaan Mäntsälässä Mustijoen varrella sijaitsevalla Nummisten uimapaikalla, jossa lämpötila oli 23 °C.

Sinilevää havaittiin näytteenottohetkellä Tuusulan Rusutjärven uimarannalla. Sinilevien (syanobakteerien) määrää arvioidaan näytteenottohetkellä asteikolla 0 (ei havaittu), 1 (havaittu vähän), 2 (havaittu runsaasti) tai 3 (havaittu erittäin runsaasti). Rusutjärvellä oli sinilevää tämän asteikon mukaisesti 1 = vähän. Lisäys 13.7.: Tänään tiistaina myös Tervanokan rannalla Järvenpäässä on havaittu sinilevää, jota viime viikon näytteenottohetkellä ei vielä havaittu.

 

Uimavesinäytteet otettiin 7 - 8.7. seuraavilta rannoilta:

Järvenpää: Tuusulanjärvi Tervanokan ja Vanhankylänniemen rannat

Tuusula: Häklin ja Urheilupuiston lammet, Jokelan pohjavesilampi, Keravanjoki Kellokosken joenranta ja Rusutjärvi Hiekkarannankujan ranta

Mäntsälä: Keravanjärvi Mäntsälän kunnan uimaranta ja Järvenpään seurakunnan ranta, Sahajärvi virkistysalueen ja Hautjärven rannat, Hunttijärvi Saaren ja Levannon rannat, Mustijoki Nummisten joenranta, Kilpijärvi Sälinkään ranta ja Isojärvi Onkimaan ranta

Nurmijärvi: Sääksjärvi Röykän ja Sääksin rannat, Valkjärvi Tiiran ja Lähtelän rannat, Herustenjärvi Herusen ranta ja Vaaksinjärvi Vaaksin ranta

 

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta www.keskiuudenmaanymparistokeskus.fi löytyy uimarantojen PDF-muotoinen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä (www.jarviwiki.fi), jonne jokainen voi merkitä myös omat sinilevähavaintonsa.

 

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Pia Gummerus puh. 040 314 4722, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

 

Sääksjärven uimaranta, Mäntsälä

Kuva: Uimavedet ovat nyt todella lämpimiä.

Takaisin