Pohjavesi on kansallisaarteemme! Pidetään siitä yhdessä huolta

22.03.2022

Maailman vesipäivän 22.3.2022 teemana on pohjavesi. Keski-Uudenmaan alueella niin vesijohtoverkoston piirissä kuin oman kaivon varassa olevat taloudet käyttävät juomavetenään pohjavettä. Pohjavesiä on suojeltava, jotta meillä on käytössä hyvälaatuista juomavettä nyt ja tulevaisuudessa.

Pohjavettä on piilossa lähes kaikkialla jalkojemme alla olevassa maa- ja kallioperässä. Paikoin pohjavettä näkee maan pinnalla lähteinä, myös Nurmijärven Sääksjärvi saa suurimman osan vedestään pohjavedestä. Runsaimmin pohjavettä sisältävät alueet on luokiteltu pohjavesialueiksi. Luokiteltuja pohjavesialueita on Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen toiminta-alueella yhteensä 45.

Pohjavettä uhkaavat monet tekijät

Pohjaveden laadulle voivat muodostaa riskin etenkin öljysäiliöt, vaaralliset jätteet, kemikaalit, energiakaivot ja jätevedenkäsittely. Riskiä voi aiheutua niin yksittäisen asuinkiinteistön kuin yritysten toiminnasta. Jokainen voi kuitenkin omalla vastuullisella toiminnallaan turvata pohjaveden hyvän laadun.

Pohjavesialueet ovat suurelta osin pintamaalajeiltaan vettä läpäiseviä ja hyvin vettä johtavia, mikä tekee niistä herkästi likaantuvia. Se, jonka toiminnasta on aiheutunut maaperän tai pohjaveden pilaantumista, on velvollinen puhdistamaan pilaantuneet alueet. Pilaantuneen pohjaveden puhdistaminen on vaikeaa, hidasta ja kallista.

Pohjaveden suojelussa keskeistä on ennakointi

Pohjavesi pysyy parhaiten puhtaana ennakoimalla. Maankäytön suunnittelulla pyritään nykyään sijoittamaan pohjavesiä vaarantava toiminta pohjavesialueiden ulkopuolelle. Kaavoissa voidaan myös antaa määräyksiä pohjaveden suojelusta. Pohjavedelle aiheutuvaa riskiä voidaan lisäksi hallita ja minimoida erilaisten lupamenettelyjen ja määräysten kautta. Pohjavesialueiden suojelusuunnitelmilla pyritään varmistamaan puhtaan juoma- ja talousveden saantia vedenottamoilta ja kiinteistöjen talousvesikaivoista. Osalla vedenottamoista on suoja-alueet, joille on asetettu erilaisia määräyksiä koskien esimerkiksi öljysäiliöitä, jätevesien johtamista, vaarallisten aineiden varastointia, maaleikkausten tekemistä ja teiden rakentamista. Suoja-aluemääräykset ovat oikeudellisesti sitovia ja ne tulee ottaa huomioon kaikessa suoja-alueilla tapahtuvassa toiminnassa.

Esitesarja Tarkkana siellä pohjavesialueella! kertoo keinoista, joilla eri toimijat voivat suojella pohjavettä. Sarjassa on esite kotitalouksille, kiinteistön lämmityksestä vastaaville, maataloustuottajille, pienteollisuudelle ja maankäytön suunnittelijoille. https://www.ymparisto.fi/pohjavedensuojelu/esitteet

Lisätietoja ympäristösuunnittelija Liisa Garcia, puh 040 314 4740, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi

Pohjavesialuekyltti

Takaisin