Isojärven valuma-alueen kunnostus käyntiin

18.05.2022

Mäntsälän kunnalle on myönnetty avustus Isojärven valuma-aluekunnostuksen suunnitteluun. Kunnostussuunnitelmat laaditaan Halkianojalle ja Onkimaanjoen luusuan kohdalle vuoden 2022 aikana. Kunnostussuunnitelmia tullaan esittelemään alueen asukkaille syksyllä alustavien suunnitelmien valmistuttua.

Isojärvi on erittäin matala, rehevöitynyt ja tasapohjainen järvi. Kuivalla kesäkaudella järven vedenpinnan lasku on ongelma niin järven vedenlaadulle, ranta-asukkaille kuin järven virkistyskäytölle. Vastaavasti sateisina kausina järven vedenpinnan korkeus nousee nopeasti aiheuttaen ongelmia länsi- ja lounaispuolisen valuma-alueen maa- ja metsätaloudelle. Alueen tasaisuudesta ja Isojärven mataluudesta johtuen vesien virtaavuutta täytyy katsoa kokonaisuutena, johon kuuluvat niin tulo-uoma Halkianoja, itse Isojärvi kuin lasku-uoma Onkimaanjoki, sanoo ympäristösuunnittelija Janne Heikkinen Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksesta.

 

Halkianojan peltojen tulvatilanteeseen haetaan ratkaisuja

Halkianojan osavaluma-alue on Isojärven suurin yksittäinen valuma-alue, joka saa alkunsa Pornaisten puolelta Halkian alueelta. Maasto on tasaista, mikä aiheuttaa herkästi tulvahaittaa maa- ja metsätaloudelle. Kunnostussuunnitelman tarkoituksena on selvittää, voidaanko Halkianojan tulvatilannetta helpottaa ojakunnostuksin, toteaa Heikkinen. Kunnostussuunnitelma sisältää mm. kaksitasouomia, ojan levennystä ja kosteikkoja niille soveltuviin kohtiin uoman varrella. Kunnostusten tavoitteena on myös parantaa Isojärven tilaa, kun toimenpiteiden myötä järveen kohdistuva kiintoaine- ja ravinnekuormitus vähenee.

 

Onkimaanjoen alkupäähän kosteikkosuunnitelma

Isojärvestä vesi poistuu Onkimaanjoen kautta. Onkimaanjoen alkupäähän, luusuaan, tehdään kosteikon toteutussuunnitelma. Suunnitelman yhteydessä huomioidaan järven veden korkeuden säätö mahdollisen padon avulla. Padon tarkoituksena on ehkäistä alhaisen veden korkeuden haittoja.

 

Asukkailla mahdollisuus vaikuttaa lopputulokseen

Kunnostussuunnitelmien valmistuessa järjestetään Isojärven asukkaille tiedotustilaisuus, jossa alustavat suunnitelmat ovat nähtävillä ja asukkaat voivat tuoda esiin omat mielipiteensä ja näkemyksensä. Suunnitelmien valmistumisen jälkeen käydään tarkemmin keskusteluja viljelijöiden, maanomistajien, asukkaiden ja kunnan edustajien kanssa suunnitelmien toteutuksesta ja toteutusajankohdista.

 

Isojärven valuma-aluekunnostuksen suunnitteluun saatii rahoitusta ympäristöministeriön Vesiensuojelun tehostamisohjelmasta. Rahoituksen myönsi Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, maa- ja metsätalouden vesienhallinta. Rahoittajina toimivat myös Mäntsälän ja Pornaisten kunnat. Keski-Uudenmaan ympäristökeskus osallistuu hankkeeseen työpanoksella.

 

Lisätietoa Isojärven valuma-alueen kunnostustoimista antavat ympäristösuunnittelija Janne Heikkinen, puh. 040 314 4735, sähköposti etunimi.sukunimi@tuusula.fi ja kuntakehitysjohtaja Vesa Gummerus, puh. 040 314 5467, sähköposti etunimi.sukunimi@mantsala.fi.

 

Kuva: Janne Heikkinen, Halkianojan tulva

Takaisin