Keski-Uudenmaan uimavesien mikrobiologinen laatu hyvä, hieman sinilevää havaittiin neljällä rannalla

15.08.2023

Keski-Uudenmaan ympäristökeskus haki 9.-10.8.2023 uimarantavesien seurantanäytteitä Järvenpään, Mäntsälän, Tuusulan ja Nurmijärven yleisiltä uimarannoilta. Näytteistä tutkittiin Escherichia coli -bakteeri sekä suolistoperäiset enterokokit. Uimarantojen vesien mikrobiologinen laatu täytti uimavedelle asetetut laatuvaatimukset.

Sinilevää oli näytteenottohetkellä runsaasti Järvenpäässä Vanhankylänniemen uimarannalla. Tuusulassa Rusutjärven uimarannalla sekä Mäntsälässä Onkimaan ja Sälinkään uimarannoilla sinilevää havaittiin vähän. Sinilevätilanne kannattaa arvioida aina itse silmämääräisesti ennen uimaan menoa, sillä tilanne voi vaihdella nopeastikin. Tuulisella säällä sinilevää saattaa esiintyä sekoittuneena veteen, kun taas tyynellä ja aurinkoisella säällä sinilevä nousee pintaan.

Uimarantavesien lämpötilat olivat näytteenottohetkellä 17,7 - 21,8 °C välillä. Lämpimin uimavesi oli Tuusulassa Häklin uimarannalla ja viilein puolestaan Mäntsälässä Sälinkään uimarannalla.

 

Uimavesinäytteet otettiin seuraavilta rannoilta:

Järvenpää: Tervanokan ja Vanhankylänniemen uimarannat (Tuusulanjärvi)

Tuusula: Kellokosken uimaranta (Keravanjoki) ja Häklin, Jokelan, Rusutjärven ja Urheilupuiston uimarannat

Mäntsälä: Saaren ja Levannon uimarannat (Hunttijärvi), Sälinkään uimaranta (Kilpijärvi), Hautjärven uimaranta (Sahajärvi), Onkimaan uimaranta (Isojärvi), Nummisten uimaranta (Mustijoki) ja Keravanjärven, Sahajärven ja Sääksjärven uimarannat

Nurmijärvi: Sääksin ja Röykän uimarannat (Sääksjärvi), Tiiran ja Lähtelän uimarannat (Valkjärvi), Herusten uimaranta (Herustenjärvi) ja Vaaksin uimaranta (Vaaksjärvi)

 

Uimaveden laadusta tiedottaminen

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta löytyy uimarantojen tulostaulukko, johon uimakauden aikana otettavien vesinäytteiden tulokset päivitetään /uimavesitulokset. Näytetulokset löytyvät myös uimarantojen ilmoitustauluilta.

Sinilevähavaintoja voi seurata Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämässä Järvi-meriwikissä (www.jarviwiki.fi), jonne jokainen voi merkitä myös omat sinilevähavaintonsa.

 

Lisätietoja antaa terveystarkastaja Tapio Multanen puh. 040 314 4720, tapio.multanen@tuusula.fi

 

Kuva: Saaren uimaranta Mäntsälässä

Takaisin