Ohje siipikarjan ja muiden vankeudessa pidettävien lintujen pitopaikan rekisteröinnistä ja lintuinfluenssa-aiheinen uutiskirje lintujen pitäjille

15.08.2023

Lintujen pitopaikan rekisteröinti

EU:n eläinterveyssäännöstö edellyttää siipikarjan ja muiden vankeudessa pidettävien lintujen pitopaikkojen rekisteröintiä. Siipikarjalla tarkoitetaan lintuja, joita kasvatetaan tai pidetään vankeudessa seuraavien tuotantoa varten: liha, kulutukseen tarkoitetut munat, muut siipikarjatuotteet, riistalintujen luontoon istuttaminen tai näissä mainituissa tuotantotyypeissä käytettävien lintujen tuottaminen. Esimerkkinä broilerit, munivat kanat, hanhet, viiriäiset, strutsilinnut ja fasaanit. Vankeudessa pidettävillä linnuilla tarkoitetaan mitä tahansa muita lintuja kuin siipikarjaa, joita pidetään vankeudessa muun muassa esityksiä, lentokilpailuja, näyttelyitä, kilpailuja, uusien lintujen tuottamista tai myyntiä varten. Esimerkkinä kyyhkysten kasvattaminen.

Lintujen pitopaikka ja eläintenpitoilmoitus tulee rekisteröidä Eläintenpitäjä- ja pitopaikkarekisteriin. Rekisteröitymisvelvollisuuteen ei vaikuta lintujen määrä eikä niiden käyttötarkoitus. Rekisteröityminen tulee tehdä, vaikka lintuja olisi vain yksi tai linnut olisivat vain harrastetarkoituksessa.

Rekisteröitymiseen liittyvä ohjeistus Ruokaviraston sivuilla: Siipikarja ja linnut - Ruokavirasto

Lintuinfluenssaa koskeva uutiskirje

Ruokavirasto on heinäkuun lopussa lähettänyt em. rekisterissä oleville lintujen pitäjille sähköpostitse uutiskirjeen, joka sisältää ajankohtaista tietoa lintuinfluenssasta. Tartuntavyöhykkeellä on kielletty siipikarjan ja vankeudessa pidettävien lintujen pitäminen ulkona. Kielto koskee myös luonnonmukaista tuotantoa harjoittavia pitopaikkoja. Poikkeusmahdollisuudet löytyvät päätöksestä.

Ruokaviraston uutiskirje lintuinfluenssasta: Suojaa siipikarjasi luonnonvaraisilta linnuilta | Skydda dina fjäderfä mot vilda fåglar (ruokavirasto.fi)

Päätös tartuntavyöhykkeen laajentamisesta eläintautilain nojalla 25.7.2023: Rajoitukset vyöhykkeillä - luonnonlintutapaukset - Ruokavirasto

Kanoja

Takaisin