Ilmanlaadun seuranta Järvenpäässä ja muissa Keski-Uudenmaan kunnissa vuonna 2022

20.01.2022

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY seuraa Järvenpään, Lohjan ja pääkaupunkiseudun mittausasemilla ilman epäpuhtauksia vuonna 2022. Järvenpään mittausasema on sijoitettu vilkkaasti liikennöidyn Helsingintien varrelle, ja se tuottaa reaaliaikaista tietoa keskusta-alueen ilmanlaadusta. Asema mittaa katupölyn (hengitettävät hiukkaset) ja typenoksidien pitoisuuksia. Mittausasema vaihtaa vuosittain paikkaa, ja ensi vuonna se siirtyy Keravan keskustaan. Järvenpään keskustassa on aiemmin mitattu ilmanlaatua vaihtuvilla sijainneilla vuosina 2006, 2012 ja 2015.

Mittaustulokset ovat seurattavissa sivulla Ilmanlaatu Uusimaa - HSY

Järvenpään ilmanlaadun mittausaseman sijainti Ilmanlaadun mittausasemat vuonna 2022 #cMhjRyxE6G (hsy.fi)

Lisäksi Keski-Uudellamaalla seurataan passiivikeräimillä liikenteen vaikutusta Järvenpään, Keravan, Hyrylän ja Klaukkalan keskustojen ilmanlaadun typenoksidipitoisuuksiin näytteillä, jotka kerätään kerran kuussa.

Kaikki mittaukset toteutetaan osana Uudenmaan kuntien yhteistä ilmanlaadun seurantaa.  Seurannasta vastaa HSY, joka raportoi Uudenmaan ilmanlaadusta ja sen kehittymisestä vuosittain. Uudenmaan ilmanlaaturaportit ovat luettavissa Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen sivuilta /sivu.tmpl?sivu_id=4992

Tietoa mitattavista ilmansaasteista:

Hengitettävät hiukkaset (PM10) ovat pääasiassa liikenteen nostattamaa katupölyä. Katupöly ärsyttää hengitysteitä ja aiheuttaa esimerkiksi yskää, nuhaa ja kurkun sekä silmien kutinaa tai kirvelyä. Se myös pahentaa hengityselin- ja sydänsairauksien oireita. Herkimpiä katupölyn vaikutuksille ovat astmaatikot ja sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat henkilöt sekä pienet lapset ja iäkkäät ihmiset. Terveydelle vahingollisimpia ovat pienimmät hiukkaset, koska ne pääsevät kulkeutumaan keuhkojen pohjalla sijaitseviin keuhkorakkuloihin asti, jossa ne haittaavat hapen ja hiilidioksidin vaihdantaa keuhkojen ja verenkierron välillä. Lisäksi keuhkojen pohjalta epäpuhtaudet poistuvat huonosti.

Typenoksidit (NO, NO2) ovat liikenteestä ja dieselkäyttöisten ajoneuvojen, eli merkittävässä määrin raskaan liikenteen, päästöistä peräisin. Typenoksidit ahtauttavat suurina pitoisuuksina keuhkoputkia ja aiheuttavat hengityselinoireita erityisesti lapsille ja astmaatikoille.

 

Lisätietoja: Ympäristönsuojelupäällikkö Tapio Reijonen, 040 314 4727, etunimi.sukunimi@tuusula.fi

 

Takaisin